top of page
  • Foto van schrijverNanda Felderhof

Mijn MS-verpleegkundige; Anja

26 mei 2020

Vorige week heb ik een Stukje over mijn neuroloog online gezet. Maar hij is niet de enige die betrokken is bij mijn strijd tegen MS. Zo heb ik ook een revalidatie arts, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een maatschappelijk werkster en een MS verpleegkundige die voor me klaar staan. Over die laatste wil ik het nu graag hebben.

Om de specialisten te ondersteunen en ook werk uit handen te nemen zijn er al een flink aantal jaren gespecialiseerde verpleegkundigen aan het werk. Zo is er een diabetes verpleegkundige, een Parkinson verpleegkundige en dus ook een MS verpleegkundige.

Mijn MS verpleegkundige in het Catharina ziekenhuis is Anja van den Bemt. Nadat ik voor het eerst bij mijn neuroloog geweest was kregen we een afspraak met Anja. Ze had uitgebreid de tijd voor ons. Al onze vragen en onzekerheden werden besproken. Zo liet ze ons de eerste keer al de werking van de prikpen zien. Om een deel van mijn angst met betrekking tot het ooit medicijnen moeten gaan spuiten weg te nemen.


Dat is meteen ook een verschil tussen de neuroloog en Anja. Anja heeft veel meer tijd ingepland per afspraak. Alles is bespreekbaar. Zo bespreek ik met de neuroloog vaak de uitslagen van onderzoeken en de werking van de medicatie, met Anja kun je alle aspecten rond MS bespreken.

Wat me meteen opviel aan Anja is haar geheugen. Alles wat ik haar vertel weet ze zich feilloos te herinneren. Iedere afspraak vraagt ze even naar mijn man en zoon en ze weet altijd nog precies wat er speelt. Heel bijzonder is dat. Ook bij Anja ben je als patient duidelijk geen nummer!

Het contact met Anja is laagdrempelig. Ik heb haar email adres en ze mailt snel terug. Bij spoed belt ze nog dezelfde dag terug en ze is zeer doortastend. Niet zelden is ze voor me aan het werk gegaan om dingen snel geregeld te krijgen. Van andere medicatie aan het einde van de werkdag, tot snel contact met de neuroloog; Anja handelt en denkt mee.

Als ze wist dat ik was opgenomen kwam ze iedere dag dat ze aan het werk was eventjes langs. Ze kwam aan mijn bed zitten en we kletsten over van alles. Zo hebben een keer samen het haakwerkje van een kamergenootje van mij voor een groot deel uit de knoop gehaald.

We hebben ook samen meegewerkt aan een informatie filmpje van MS zorg Nederland (hierover binnenkort meer). Wat hebben we een lol gehad die dag; allebei onwennig voor de camera.

Er is maar één nadeel aan Anja en dat is haar leeftijd.... ze mag stoppen met werken (zeer terecht overigens). Maar geloof me, wat baal ik hiervan. Ik heb veel contact met lotgenoten en iedereen die ook bij Anja komt heeft precies hetzelfde gevoel. We gunnen het haar enorm maar we zullen haar vreselijk missen!

Lieve Anja, ik wil je ontzettend bedanken voor je enorme steun en alle moeite die je voor ons hebt gedaan de afgelopen jaren. Ik hoop dat je gaat genieten van je welverdiende rust samen met je dierbaren.

Anja heeft toestemming gegeven voor het plaatsen van dit bericht.

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page